Nejznámější monsterou je favoritka 70. let minulého století - Monstera deliciosa ( Monstera skvostná ). Původ mají monstery v Mexiku.
Prosperují v 18-24ºC na světlém ale ne slunném stanovišti. Mají rády vyšší vzdušnou vlhkost, proto je můžeme umístit na podmisku s vlhkými kameny.
Zálivku nepřeháníme, zalíváme až když je vrchní vrstva substrátu suchá. V zimě zálivku ještě omezíme. Monstery jsou na přelívání velmi háklivé.
Deliciosa je poměrně náročná na prostor - i v našich podmínkách dorůstá obřích rozměrů. Menší variantou oblíbené monstery je Monstera Monkey mask.
Hitem posledních let jsou vzácnější, panašované kultivary, jejichž cena je mnohonásobně vyšší než je cena jejich obyčejných příbuzných. Svojí jedinečností Vám však prvotní investici jistě vynahradí. :)
Monstery jsou všeobecně velmi nenáročné na pěstování, proto je doporučíme i začátečníkům.
Množíme stonkovými nebo vrcholovými řízky.
S - vzrostlá rostlina připravená k zasazení
M - středně velká rostlina s kořeny - u těchto rostlin je dražší doprava
L - velká rostlina s kořeny - u těchto rostlin je dražší doprava
Ř - stokový řízek s kořeny
ŘX - stokový řízek čerstvý k zakořenění
ŘXL - stonkový řízek čerstvý k zakořenění z XL rostlin
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.